У аграгарадку Дварэц Лунінецкага раёна ў чарговы раз праходзіць фэст клубніцы Лунінецкія клубніцы. Дварэц нездарма называюць клубнічнай сталіцай Беларусі. Зараз тут наступіў пік сезону збору салодкіх ягад. Вядома, яны стануць галоўным атрыбутам і ўпрыгожваннем свята.

У Дварцы кожны жадаючы зможа наведаць самы сапраўдны «Клубнічны парад», пабываць на паказе тэатра моды, убачыць яркія выступленні калектываў мастацкай самадзейнасці з розных куткоў Палесся. Кулінарныя майстры прыгатавалі з клубніцы мноства страў.

На фестывалі працуюць шматлікія пляцоўкі-паляны, на кожнай з якіх можна пазнаёміцца з узорамі мастацка-прыкладнай творчасці, паспрабаваць кулінарныя шэдэўры з клубніцы і яшчэ шмат цікавага!

Праграму фестываля можна паглядзець тут.

Калі: Ліпень

Першыя вішнёвыя сады ў Беларусі разбіў уладальнік сядзібы ў ваколіцах мястэчка Глыбокае селекцыянер Баляслаў Лапырь, які прывозіў маладыя саджанцы з іншых краін і выводзіў беларускія зімаўстойлівыя гатункі. Паступова салодкая ягада перабралася на прыватныя падворкі Віцебшчыны, распаўсюдзілася па ўсёй краіне. Нядаўна ў "вішнёвай сталіцы" Беларусі вырашылі адрадзіць былую славу Глыбокага, і 21-27 ліпеня 2013 года тут упершыню прайшоў Вішнёвы фестываль, які стане штогадовым.

У гонар падзеі яшчэ вясной жыхары высадзілі ў ваколіцах Глыбокага велізарны сад з 1414 маладых дрэў - па даце першага згадвання горада ў летапісах, упрыгожылі вішнямі вуліцы і двары. І госці вялікага свята ацанілі густ глыбоцкіх ягад. На першым Вішнёвым фестывалі можна было ўбачыць вішнёвае шэсце і кулінарнае шоу, выбраць вішнёвую прынцэсу, наведаць міжнародны вішнёвы кірмаш, паўдзельнічаць у шматлікіх "вішнёвых" спаборніцтвах: песні, фота, конкурсе цырульнікаў "Вішнёвая прычоска".

Калі: Жнівень

Гэтае свята дае магчымасць гасцям фестывалю не толькі пазнаёміцца ​​з унікальнымі старадаўнімі кулінарнымі традыцыямі Беларускага Палесся, але і паспрабаваць знакамітых мотальскіх каўбасы і пірагі, прадэгуставаць стравы лепшых мотальскіх гаспадынь. Мясныя вырабы, выпечка, рыбныя стравы, сала, сыры, мёд, квас і многія іншыя стравы змогуць прадэгуставаць і набыць на свяце ўсе жадаючыя.

На час фестывалю Моталь ператвараецца ў своеасаблівы гандлёвы цэнтр пад адкрытым небам, дзе акрамя шматлікіх гандлёвых шэрагаў, абсталяваны пляцоўкі для дзіцячых гульняў, арэлі-каруселі, а таксама сцэны, на якіх выступаюць мясцовыя калектывы мастацкай самадзейнасці.

Неад'емным і важным элементам фестывалю з'яўляецца дэманстрацыі старадаўніх абрадаў і мясцовых кулінарных традыцый. Гасцей фестывалю чакаюць песні, скокі, выступленні фальклорных ансамбляў, народныя абрады і старадаўнія гульні, а таксама выставы народнай творчасці.

Кулінарны фестываль «Мотальскiя прысмакі», свята-конкурс страў Палескай кухні, які ўпершыню прайшоў у 2008 годзе, усяго за некалькі гадоў здабыў міжнародны статус і збірае вялікую колькасць гасцей.

Калі:  Красавік

30 красавіка 2017 года ў горадзе Слаўгарадзе Магілёўскай вобласці пройдзе гастранамічны фестываль Гаспадарчы сыр. Вас чакае кірмаш з дэгустацыямі, на якой мясцовыя сыраробы прадставяць калекцыі больш за 50 відаў хатніх сыроў – цвёрдыя, мяккія, плаўленыя, тварожныя, сулугуні, брынза, салодкія, з рознымі прыправамі і напаўняльнікамі і многае іншае.

На кірмашы будуць праходзіць майстар-класы і розыгрышы, працаваць Вуліца майстроў з продажам прадукцыі ад рамеснікаў, а таксама пляцоўка аграэкатурыстычнай вёскі з пачастункамі, сувенірамі, знаёмствам з хатнімі жывёламі і катаннем на конях. Для гасцей кулінарнага свята арганізуюць анімацыйна-забаўляльную праграму з выступамі мясцовых творчых калектываў. Можна будзе паўдзельнічаць у гульнях, конкурсах і тэматычных экскурсіях.

Асобную забаўляльную праграму рыхтуе аграсядзіба "Забава" ў вёсцы Аляксандраўка. Тут вас чакаюць шашлыкі, вуха, паходная лазня, пешаходныя і конныя прагулкі і дыскатэка на кемпінг-пляцоўцы.

Калі: Верасень

У праграме значацца аніміраваныя экскурсіі, квэст па гістарычным цэнтры горада, праца атракцыёнаў і забаўляльных пляцовак, дэгустацыя піва і піўных закусак, сувенірны маркет, тэатральныя выступленні, вулічныя перформансы і феерверк.

Асаблівасцю падрыхтоўкі да Lidbeer стане інтэрактыўнасць: наведвальнікі сайта фестывалю і падпісчыкі «Лідскага піва» ў сацыяльных сетках змогуць выбраць з прапанаваных варыянтаў, якія бары і рэстараны будуць працаваць на фудкорт, а таксама хто з артыстаў будзе забаўляць гледачоў. Акрамя таго, працягваецца адкрыты конкурс на стварэнне арт-аб'ектаў «Ліда - сталіца піваварства».